Publicatii

Vino la Gaidar, pe 5 noiembrie, la sărbătoarea „Kasim” să cunoști cultura găgăuză!

Cea de-a patra șezătoare din cadrul proiectului „Șezătorile Moldovei. ACASĂ” va avea loc la Gaidar, Găgăuzia.  

De data aceasta autoritățile publice locale au pregătit pentru vizitatori master-classuri pe țeserea covorului. Va fi concursul celui mai bun vin din sat și vizitoatorii vor putea degusta și vota.  

Iar oaspeții speciali la eveniment vor fi reprezentanții ansamblului local din Volintiri, Ștefan Vodă „Străbunii”. 

În sat vei mai putea vizita muzeul viu al covorului, una dintre cele mai vechi mori din Republica Moldova și vei putea cunoaște cultura găgăuză. 

Gaidar este un sat din UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău.  Populație constituie 4.368 de oameni dintre care 0.71% – moldoveni, 0.55% – ucraineni, 1.04% – ruşi, 96.53% – găgăuzi, 0.82% – bulgari, 0.27% – romi, 0.09% – alte etnii.  

În satul Gaidar au fost înregistrate 1093 de gospodării casnice. 

Proiectul „Șezătorile Moldovei. ACASĂ” este implementat de către Centrul de Politici Culturale. Scopul proiectului este îmbunătățirea abilitățile angajaților din organizațiile culturale din patru comunități reprezentante a diferitor regiuni geografice ale Moldovei în implementarea activităților de creștere a coeziunii sociale. Acesta se desfășoară în patru sate din țară: Volintiri, Ștefan Vodă; Maramonovca, Drochia; Gaidar, Găgăuzia; Balasinești, Briceni.  

Coeficientul de coeziune socială în Republica Moldova este de 0.3, potrivit experților e un coeficient foarte scăzut. 

Înapoi la listă