Cea de-a cincea șezătoare care a avut loc Balasinești a arătat cât de mult satul „a fost însetat” de evenimente publice. Cele 420 de locuri din sala de festivitate a Casei de Cultură au fost ocupate, în timp ce pe scenă s-a întâmplat o șezătoare mai puțin obișnuită, însă care a provocat amintiri vizitatorilor mai în vârstă și a impresionat tânăra generație.
În prima zi a șezătorii, participanții proiectului „Șezătorile Moldovei. ACASĂ” au discutat despre modalitățile de activizare a publicului, dar și despre cum tradițiile, ritualurile ajută la creșterea coeziunii sociale.
Veaceslav Reabcinschii, directorul Centrului de Politici Culturale, implementator al programului „Șezătorile Moldovei. ACASĂ” spune că procesul de instruire în cadrul șezătorilor a avut scop cunoașterea mai bună a tehnicilor și instrumentelor care ar putea să contribuie la o participare mai largă a populației în procesul sau în activitățile culturale ale instituțiilor de cultură cum ar fi muzeele, bibliotecile și cel mai important casele de cultură.
În a doua zi a șezătorii, echipa de implementare a proiectului care este formată din Mariana Nalban, directoarea gimnaziului din Balasinești, Aurica Buga profesoară, Doina Buga, directoarea Casei de Cultură, Tatiana Oleinic, bibliotecară și Stefania Nimerenco, voluntară au organizat șezătoarea „De la lume adunate…”.
Experta în culturologie, Lucia Galac, spune că Balasineștiul a organizat o șezătoare clasică, așa cum suntem obișnuiți. „Dar cu intercalări de fragmente din diferite spectacole, de exemplu un fragment din «Casa Mare» de Ion Druță. Au fost înmânări de diplome pentru meșterii populari, pentru meșterițele care croșetează, pentru cei care pot să realizeze un covor frumos moldovenesc. Este ceva foarte deosebit în contextul evenimentelor pe care le-am avut în cadrul proiectului”, povestește specialista.
Potrivit Luciei Galac, coeziunea socială, în Republica Moldova, este bazată și pe tradițiile noastre populare. „Această manifestare cred că a avut mare priză la public, pentru că și-a dorit să găsească o punte între generațiile mai în vârstă și cele tinere”, opinează experta în manifestări culturale.
Special pentru acest eveniment, elevii gimnaziului din Balasinești au colectat folclorul autentic din localitate.
În program a fost parada costumelor naționale. Au participat formația folclorică „Doina Viliei”; ansamblul de dans popular „Mugurel”; soliștii Arina Volan, Veronica Romanciuc; ansamblul de dans popular „Băștinașii”; formații artistice din satul Gaidar, Găgăuzia.
Mariana Nalban, directoarea gimanziului din Balasinești spune că din experiența celorlalte sate în care s-a desfășurat proiectul „Șezătorile Moldovei” au învățat mai multe lucruri de la care s-au inspirat și pe care ar putea să le preia ulterior. „În fiecare localitate în care am mers a fost ceva inedit și ceva ce nu am văzut până acum. Mi-a plăcut alaiul de la Volintiri, mi-a plăcut ospitalitatea. Mi-a plăcut faptul că satul Maramonovca a a avut o tematică deosebită – dedicată femeii rurale. Sărbătoarea de la Gaidar – Kasîm a fost foarte interesantă. Mi-a plăcut și cum formatorii au expus subiectele despre coeziunea socială. Respectiv, cunoscând în teorie deja, urmează să punem în practică toate cunoștințele”, spune Mariana Nalban.
Primarul localității, Victor Cucereavîi, a declarat că asemenea evenimente sunt necesare nu doar în Balasinești, dar și în întreaga țară. „Cultura nu poate să fie localizată. Ea este comună pentru întreaga lume, chiar dacă sub alt aspect sau puțin diferă într-o formă sau alta, dar ea este a noastră, fie că este din partea de sud a Moldovei, fie că este din partea de Nord sau de la centru. Noi avem aceeași cultură, cu mici diferențe. E aceeași cultură care trebuie promovată și asta ne unește și ne menține ca neam, ca popor”.
Proiectul „Șezătorile Moldovei. ACASĂ” este implementat de către Centrul de Politici Culturale.
Scopul proiectului este îmbunătățirea abilitățile angajaților din organizațiile culturale din patru comunități reprezentante a diferitor regiuni geografice ale Moldovei în implementarea activităților de creștere a coeziunii sociale.
Sunt implicate localitățile Balasinești (r. Briceni), Maramonovca (r. Drochia) – regiunea Nord, Volintiri (r. Ștefan Vodă) și Gaidar (UTA Găgăuzia) – regiunea Sud.
Fotografii de Serghei Bucico