„Cultura este un instrument prin care poți să crești coeziunea socială”, a spus-o de multe ori Veaceslav Reabcinschii, managerul proiectului „Șezătorile Moldovei.ACASĂ”. Este filofozia cu care a pornit la drum în cadrul proiectului și pe care a încercat să o transmită celor patru comunități implicate.
Din august 2022 și până la sfârșitul anului, lucrătorii culturali și ai primăriilor din s. Balasinești, Briceni, s. Maramonovca, Drochia, s. Gaidar, Găgăuzia și s. Volintiri, Ștefan Vodă au studiat despre cum evenimentele culturale pot uni oamenii din localități. Aceștia au fost instruiți de experți în sociologie, culturologie și management cultural și au învățat, pe lângă asta, cum să scrie proiecte.
Odată cu partea teoretică, reprezentanții localităților au lucrat în comun, au identificat problemele cu care se confruntă la nivel de comunitate și au încercat să sensibilizeze prin intermediul unor evenimente socio-culturale.
Acest video poate servi ca un ghid pentru lucrătorii culturali care vor să crească coeziunea socială în localitatea lor.
Despre proiectul „Șezătorile Moldovei.ACASĂ”
Printre obiectivele proiectului s-au regăsit:
– Îmbunătățirea cunoștințelor angajaților din instituțiile locale cu privire la implementarea mecanismelor culturale de creare a coeziunii.
– Formarea abilităților grupului-țintă în elaborarea și implementarea proiectelor culturale de creștere a coeziunii sociale.
– Dezvoltarea relațiilor de parteneriat între instituțiile administrației publice locale și culturale pentru coeziunea comunitară.
– Crearea parteneriatelor interregionale între localitățile participante în proiect pentru coeziunea regională.
Citește AICI cum s-a desfășurat prima și a doua șezătoare de la Volintiri și de la Maramonovca.
De ce satul Gaidar din Găgăuzia nu va dispărea de pe harta Moldovei
Cum o șezătoare moldovenească poate uni generațiile
Proiectul „Șezătorile Moldovei. ACASĂ” este implementat de către Centrul de Politici Culturale.