Nu-l paște riscul să dispară de pe hartă. E vorba de satul Gaidar din Găgăuzia unde în acest weekend (5-6 noiembrie 2022) a demonstrat că datorită evenimentelor culturale poate să crească coeziunea socială, să unească comunitatea și să păstreze tradițiile populare găgăuze. Gaidar a sărbătorit, în cadrul proiectului „Șezătorile Moldovei. ACASĂ”, Kasîm, o tradiție veche prin care se marchează încheierea sezonului de oierit și pregătirea de iarnă.
A patra șezătoare din cadrul proiectului a avut loc în Gaidar, Găgăuzia. De data aceasta, a avut loc într-un format mai deosebit. În primele ore ale dimineții cât satul se pregătea de sărbătoare, reprezentanții satului din proiect – Gaidar, Maramonovca, Balasinești și Volintiri au studiat despre mizanscena (n. Red.: Mizanscena înseamnă realizarea scenică a unui spectacol prin care se stabilește locul, decorul, mișcarea, jocul actorilor. Cu alte cuvinte ar fi punere în scenă) și de ce acest element este unul foarte important în crearea unui eveniment.
Lucia Galac, expertă în manifestări culturale, spune că orice manifestare se face nu doar cu trudă, dar și cu talent, și cunoștințe. „Munca de culturalizare, munca asupra evenimentelor cultural-artistice este una care necesită asiduitate, cunoștințe. Dacă vrem să facem un produs bun avem nevoie de studii serioase în domeniu.”
În a doua parte a zilei de 5 noiembrie a avut loc evenimentul propriu-zis. Vizitatorii au putut face cunoștință cu procesul de prelucrare a lânii așa cum făceau bunicii noștri, au putut mânca gogoși și popcorn pregătite de copiii satului. În afară de asta, meșterii populari au întins pe mese cele mai frumoase lucrări, iar unii locuitori ai satului au putu să-și vândă brânza sărată de oaie.
Veaceslav Reabcinschii, coordonatorul proiectului „Șezătorile Moldovei. ACASĂ”, implementat de către Centrul de Politici Culturale spune că satele implicate, datorită muncii în cadrul proiectului și cu experții, au reușit să identifice prin ce se fac unice. „Am vorbit la Volintiri despre curățenia în localitate. Am vorbit la Maramonovca despre rolul femeii în sat. Gaidarul a scos în evidență o tradiție a găgăzilor – Kasîm.”
Pe lângă acestea, au avut loc două concursuri prin care au celebrat cultura găgăuză: cele mai gustoase bucate tradiționale găgăuze și cel mai bun vin de casă. Vizitatorii au putut gusta din bulgur cu cărniță de oaie, friptură de porc, tocăniță de varză cu carne de porc, supă de pește ca la Gaidar. La concursul vinului de casă au fost aproape 35 de vinuri concurente.
La Kasîm au participat și ansambluri locale, atât din Găgăuzia, cât și din întreaga Moldovă. Evenimentul s-a încheiat cu focuri de artificii.
Galina Capsomun, secretara Consiliului local din Gaidar spune că Kasîm e una dintre cele mai importante sărbători pentru găgăuzi. „Înseamnă închiderea sezonului de oieri și începutul pregătirilor de iarnă, încheierea lucrărilor de toamnă din câmp. În beciuri se maturizează vinul, ciobanii și-au dat oile înapoi la proprietari și încep pregătirea de iarnă. Această sărbătoare se face pe 8 noiembrie când e sfântul Dumitru. Scopul nostru principal este să renaștem cultura strămoșilor noștri, să renaștem sărbătorirea Kasîm în stradă, așa cum făceau străbunii. Acolo unde se întâlneau și comunicau, unde se uneau. Unde cântau, dansau și prin cultură noi vrem să creștem coeziunea socială și să inspirăm prin exemplul nostru alte comunități.”
„Nu doar în Moldova, dar în întreaga Europă, în întreaga lume dispar satele. Dar vreau să vă spun că asta nu amenință satul vostru, având o conducere a satului atât de deșteaptă și muncitoare, săteni muncitori care-și iubesc satul”, a încurajat sătenii de pe scenă Victor Mocanu, directorul Centrului de Sociologie și Psihologie Socială în cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice.
Proiectul „Șezătorile Moldovei. ACASĂ” este implementat de către Centrul de Politici Culturale.
Scopul proiectului este îmbunătățirea abilitățile angajaților din organizațiile culturale din patru comunități reprezentante a diferitor regiuni geografice ale Moldovei în implementarea activităților de creștere a coeziunii sociale.
Sunt implicate localitățile Balasinești (r. Briceni), Maramonovca (r. Drochia) – regiunea Nord, Volintiri (r. Ștefan Vodă) și Gaidar (UTA Găgăuzia) – regiunea Sud.
Fotografii de Serghei Bucico