Cultura Republicii Moldova este reprezentată de o paletă largă de activități creative: literatură, teatru, muzică, arte vizuale, arhitectură, cinematografie,
radio și televiziune, artă fotografică, design, circ, artă populară, arhive și biblioteci, editare de cărți, cercetare, turism cultural și altele.
Arta spectacolului
Trei instituții de concerte desfășoară activități concertate academice: Societatea Națională a Filarmonicii numită după Serghei Lunkevich (2 săli de concert, o orchestră simfonică, un cor, un ansamblu de muzică populară); Sala de organe (orchestra de cameră și corul de cameră); Palatul National (Organizatia Concertului ‘Moldova-concert’: ansambluri artistice de muzica populara si dans, muzica usoara).
Teatre
În Republica Moldova există 22 de instituții de teatru: 18 teatre de teatru, Teatrul de Operă și Balet, un teatru etno-folcloric și două teatre de păpuși. 17 teatre sunt situate în capitala țării și 5 în alte locuri. Cei principali participă cu succes la festivaluri străine, organizează festivaluri internationale de origine, turnee în Franța, Italia, SUA, Rusia, Japonia, China, România și alte țări.
Artă frumoasă
Termenul ‘artă vizuală’, înrădăcinat în Republica Moldova, cuprinde trei genuri: pictura (monumental și șevalet), grafică (șevalet, carte, poster, publicitate etc.) și sculptură (plastic ‘en ronde-bosse’ , ameliorarea perspectivei, etc.). În ultimii ani, în Moldova au apărut opere de artă video, sculptură cinetică, grafică pe calculator, artă corporală, performanțe și altele.
Arta populară este reprezentată de o bogată varietate de genuri, tipuri și genuri. Majoritatea aparțin domeniului ‘artelor decorative’: ceramică, covor popular, îmbrăcăminte tradițională, prelucrare de piatră și lemn, articole din piele, viță de vie, prelucrarea metalelor, jucării populare etc.
Săli de expoziție: Centrul Expozițional Constantin Brunchush, Muzeul Național de Artă al Moldovei, galerii de expoziții private.
Folclor
Folclorul din Republica Moldova se bazează pe rădăcini daco-latine profunde și reprezintă un sistem de credințe și obiceiuri populare, cu o expresie specifică în muzică și dans, în poezie sau proză orală, mitologie, ritualuri, teatru folcloric etc. Acest patrimoniu cultural, în integritatea sa manifestare, este o arie extinsă, de valoare deosebită a artei naționale, care a anticipat nu numai formele sale culturale, ci și dezvoltarea continuă în epoca modernă, oferind culturii profesionale substanța originalității sale etnice.
Patrimoniul cultural
Se păstrează un important patrimoniu cultural, conservat pe teritoriul Moldovei: peisaje arheologice, clădiri rezidențiale, mănăstiri, cetăți, mănăstiri și biserici, lucrări de artă monumentală, monumente și dispozitive tehnice, ansambluri de clădiri – piețe, străzi, cartiere, centre sau zone etnografice cu arhitectură tradițională.
Patrimoniul cultural cuprinde 87 de muzee ale țării, dintre care 5 și 7 filiale sunt subordonate direct Ministerului Culturii și Turismului, iar 66 sunt organe ale administrației publice locale. Fondurile lor conțin aproximativ 700.000 de exponate legate de istoria și cultura națională și mondială.
Patrimoniul arheologic al Republicii Moldova este bogat în opere de artă de lungă durată. Sunt descoperite mostre de sculptură din epoca paleolitică târzie. Ceramica culturii ‘Cucuteni-Tripoli’ din perioada eneolitic a fost găsită în multe localități ale Republicii Moldova și are o valoare artistică fără îndoială, reprezentând întreaga mitologie a imaginilor.
Cultura minorităților naționale
Există zeci de asociații etnoculturale în Republica Moldova. 18 minorități – ucraineni, ruși, bulgari, găgăuzi, evrei, belarusi, polonezi, germani, țigani, greci, lituanieni, armeni, azeră, tătari, cvașani, italieni, centre, fonduri culturale etc.
Conform principiului egalității și universalității legislației culturale, minoritățile etnice au posibilitatea de a dezvolta cultura tradițională, arta populară. Teatrul de teatru de la Chekhov funcționează la Chișinău, la Ceadir-Lunga (ATO) Găgăuzia) Teatrul de Teatru Mihail Chekir Gagauz; în Taraclia – Teatrul bulgarilor din Basarabia numit după Olympia Panov.