În data de 03 iulie 2020, între orele 10:00 – 16:00, primul dintre cele trei seminarii planificate „Managementul turismului cultural pe ambele maluri ale Nistrului” a avut loc online în cadrul direcției „Dezvoltarea turismului cultural folosind potențialul bogat al patrimoniului cultural și natural”. La seminar au participat șefi și muzeografi ai muzeelor locale, ghizi, manageri ai instituțiilor culturale, proprietari de case de oaspeți rurali, ateliere meșteșugărești de pe ambele maluri ale Nistrului. Coordonatorii Platformei culturale au prezentat participanților la atelier un nou plan de dezvoltare pentru acest domeniu, luând în considerare noile condiții ale pandemiei în curs pentru a doua jumătate a anului 2020 – prima jumătate a anului 2021.
Experții platformei Cultura Marina și Viorel Miron, fondatorii Asociației pentru Dezvoltarea Turismului din Moldova, au prezentat participanților o metodologie pentru dezvoltarea unei analize a potențialului turistic, instrucțiuni clare și instrumente cuprinzătoare care vor fi folosite ulterior de participanți atunci când efectuează lucrări independente pentru a analiza potențialul cultural al localităților lor. În cadrul evenimentului, pe baza metodelor interactive, capacitățile grupului țintă au fost extinse pentru a dezvolta texte de excursie pentru diferite grupuri de vizitatori / turiști, pentru a gestiona diverse situații în timpul excursiilor, pentru a transforma vizitatorii turismului natural natural, cultural și rural în clienți obișnuiți și consumatori ai ospitalității locale. … La sfârșitul instruirii, participanții și-au primit temele – o analiză a potențialului turistic desfășurat în satul lor și dezvoltarea pe baza unui text de control cu un întreg set de materiale auxiliare pentru organizarea unei excursii de probă la un proiect de formare în conformitate cu standardele de gestionare a excursiei. Materialele prezentate experților în termen de o lună vor fi analizate, rezultatele vor fi prezentate Platformei, care va selecta împreună 6 obiecte de turism natural natural, cultural și rural de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru promovare ulterioară, regândind conceptul de dezvoltare, pregătire și tipărire a unui set de materiale informative.
De asemenea, participanților la seminar li s-a prezentat un studiu de caz „Rolul Muzeului de Istorie al Orașului Chișinău în crearea și promovarea imaginii orașului ca destinație turistică durabilă”. Prezentarea s-a ocupat de parteneriatul Muzeului de Istorie a Chișinăului cu institute de cercetare, arhive, instituții de învățământ și ONG-uri care vizează cercetarea și implementarea proiectelor creative legate de promovarea imaginii Chișinăului. Ca rezultat al cooperării interdisciplinare, au loc restaurarea, cercetarea și popularizarea subiectelor importante pentru formarea unei imagini benefice și atractive a orașului Chișinău, pentru a demonstra la nivel internațional existența unei culturi urbane diverse, bazată pe strânsa împletire a tradițiilor locale și europene. Datorită cercetării interdisciplinare a colecțiilor muzeale, a documentelor de arhivă, a artefactelor culturale, a surselor scrise și orale, rezidenții locali și oaspeții străini vor putea obține informații diverse, veridice și interesante legate de mentalitatea și cultura locală, care s-au dezvoltat ca urmare a compoziției multinaționale a populației care a trăit pe teritoriul capitalei actuale de secole. Republica Moldova. Ca urmare a regândirii creative și a diseminării cunoștințelor academice, se creează numeroase produse muzeale interesante care contribuie la îmbunătățirea calității turismului și la asigurarea comunității locale și mondiale a diversității culturale a orașului Chișinău.
În contextul izbucnirii unei pandemii, este deosebit de important să se creeze platforme online interdisciplinare care să faciliteze comunicarea cu succes, să disemineze cunoștințele acumulate și să atragă noi audiențe.
Această instruire a fost prima dintr-o serie de activități care vizează crearea unor produse turistice locale moderne și durabile pe ambele maluri ale Nistrului. Acest curs se va încheia cu o competiție pentru produse turistice locale. Câștigătorii concursului vor primi sprijin pentru dezvoltarea proiectelor lor (selecția câștigătorilor va avea loc în cadrul activității unui juriu format din experți în turism de la Asociația pentru Dezvoltare Turistică, Agenția pentru Dezvoltare Turistică, Platforma Cultură. Suportul va include furnizarea de materiale, conform estimării conceptului , în limita unei sume limitate de 800 USD. În total, vor fi sprijinite 3 inițiative pe fiecare bancă a Nistrului).
Ca urmare a doi ani de cooperare în cadrul platformei Cultura în perioada 2016-2017, a fost identificat un potențial puternic în toate domeniile culturii, inclusiv în domeniul turismului cultural, pentru a crea o cooperare de încredere între instituțiile culturale și inițiativele private de turism cultural cu ambele maluri ale Nistrului.{:}