Pe 30 iunie 2020 de la 12:00 la 15:00 a avut loc primul eveniment planificat în cadrul platformei CULTURĂ în direcția „Dezvoltarea industriilor culturale și creative: calea spre antreprenoriatul creativ”. Prima dintre cele două clase de master planificate „Studiul noilor forme teoretice și practice inovatoare în domeniul jazzului modern, folosind un nou format IT de evenimente pe ambele maluri ale Nistrului”, care vizează acoperirea nevoilor de cunoștințe teoretice și practice în domeniul muzicii jazz moderne, a devenit un eveniment de orientare o nouă zonă tematică în cadrul celei de-a doua etape a Platformei „Cultură”, coordonată de Comitetul Național ICOM Moldova în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Economică, Socială și Culturală „Paragon”, cu sprijinul Programului de măsuri de consolidare a încrederii (EU-SBM V), finanțat de Fondul European Uniunea și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare sunt în curs de implementare.
Clasa magistrală a fost prezentă de studenți și muzicieni de pe ambele maluri ale Nistrului, care a avut loc sub îndrumarea muzicienilor profesioniști Valeriu Culya (muzician de jazz moldovean, compozitor, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, director al Festivalului Internațional „Festivalul Internațional JAZZ’n Chișinău” (Chișinău)), și al lui Alexandru Vityuka (profesor al Departamentului de Artă Varietală Muzicală, Institutul de Arte Pridnestrovian de Stat (PSII). Participanții la Master-class au primit un nou plan de dezvoltare pentru această direcție, luând în considerare noile condiții ale pandemiei în curs pentru a doua jumătate a anului 2020 – prima jumătate a anului 2021.
În 2020, vor avea loc 2 evenimente educaționale, constând într-o prezentare, o parte teoretică, practică la care beneficiarii vor primi informații:
despre cultură, tradiții, varietate de muzică jazz și tendințe moderne;
cunoștințe teoretice și instrumente pentru crearea de proiecte muzicale noi, relevante, cu mai multe fațete
forme inovatoare în domeniul jazzului folosind resurse IT
În urma masterclassurilor planificate, beneficiarii vor primi, de asemenea, o metodologie pentru dezvoltarea de noi compoziții muzicale de jazz. Se vor primi instrucțiuni, care pot fi utilizate în continuare pentru instruire, dezvoltare și muncă independentă. Rezultatele participanților la master-class, cele mai bune proiecte creative ale acestora, vor fi prezentate la un concert, care este planificat să aibă loc la Tiraspol, cu sprijinul Platformei culturale, ca parte a ediției a VIII-a a Festivalului Internațional JAZZ’n Chișinău, în decembrie 2020.
În cursul anului 2021. de asemenea, este planificată continuarea unei serii de cursuri de master, precum și organizarea de concerte cu participarea artiștilor internaționali în alte orașe de pe malul stâng. Acest eveniment este planificat ca un fel de platformă de comunicare, unde vor fi prezentate cele mai bune idei creative, creative, non-standard și ambițioase ale muzicienilor de pe ambele maluri ale Nistrului.
De la începutul celei de-a doua etape a Platformei Cultura, care a fost lansată în noiembrie 2019, a fost dezvăluit un potențial puternic în toate domeniile culturii, inclusiv în domeniul culturii muzicale, care a început să lucreze împreună cu instituțiile culturale și inițiativele culturale private de pe ambele maluri ale Nistrului. Cu toate acestea, acest lucru necesită noi formate în direcția indicată, luând în considerare noile provocări ale vremii.
Limitările din timpul unei pandemii indică necesitatea continuării activității în această direcție, deoarece atelierele creative au ca scop îmbunătățirea educației în domeniul culturii și artei, cooperarea și dialogul intercultural între tinerii muzicieni, studenți, artiști profesioniști de pe ambele maluri ale Nistrului.
Relevanța și importanța acestui domeniu tematic în cadrul Platformei Culturale, care are un potențial și perspective mari pentru un parteneriat durabil, care contribuie la rezolvarea problemelor comune și la consolidarea încrederii în miere pe ambele maluri ale Nistrului.
Este planificat ca, în perioada ulterioară, inițiativele propuse de echipa de experți din acest domeniu să fie puse în aplicare și de organizațiile partenere de pe ambele bănci ale Nistrului și care se vor extinde datorită unui nou format de evenimente și domenii tematice, ca urmare a căreia mai multe organizații vor avea posibilitatea de a implementa în mod independent una sau mai multe o altă inițiativă.
Dezvoltarea industriilor culturale și creative: calea către antreprenoriatul creativ
30
Jun