Noutati

Câștigătorii concursului ,,Arta și mitopoetica orașului”

Cu prilejul zilei Internaționale a Muzeelor, anunțăm lansarea expoziției de artă vizuală cu genericul: ,,Arta și mitopoetica orașului”,care este organizată în cadrul Zilei Internaționale a Muzeelor, sărbătorită anual pe 18 mai.

Această expoziție este rezultatul unui concurs organizat sub egida Departamentului de Cultură al Municipiului Chișinău și a proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”, Muzeului de Istorie al orașului Chișinău în parteneriat cu Comitetul Național ICOM Moldova și Agenției pentru Dezvoltare Economică, Socială și Culturală ” Paragon ”(orașul Bender). Concursul a fost organizat în cadrul Platformei ”Cultura”, care face parte din programul Măsuri de Promovare a Încrederii (EU-CBM V) finanțat de Uniunea Europeană și implementat prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Expoziția-Concurs reprezintă un proiect cultural-artistic organizat în contextul Zilei Internaționale a Muzeelor, zi marcată anual la 18 mai, sub egida Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), fiind destinat elevilor/studenților din instituțiile de învățământ cu profil artistic: școli de artă, licee, colegii, centre de excelență, instituții de învățământ superioare de pe ambele maluri ale Nistrului. Studenții și elevii au avut posibilitate să-și exprime în lucrările sale impresiile despre omagiul și mitopoetica orașului natal, aplicănd diverse tehnici și mijloace plastice de limbaj.
În perioada 27 aprilie – 15 mai 2020, către comitetul organizatoric al concursului, au parvenit 307 lucrări de la diferite instituții de învățământ cu profil artristic de pe ambele maluri. În perioada 16 mai 17 mai, comisia de experți, formată din profesori din instituții de învățământ cu profil artistic de pe ambele maluri ale Nistrului, a organizat sesiuni online privind evaluarea lucrărilor prezentate și selecarea câștigătorilor concursului. Laureații concursului precum și lucrările participanților, sunt prezente în cele 4 prezentări separate, distribuite pe categorii de vârstă: 10-12 ani, 13-17 ani, 17-22 ani și 22+, pe pagina de FB a Muzeului de Istorie a orașului Chișinău, ICOM Moldova, precum și alte surse ale partenerilor concursului, începând cu 18 mai 2020, orele 12.00 (online)

Mulțumim tuturor partenerilor concursului, precum și juriului, care au contribuit la buna desfășurare a proiectului în această perioadă dificilă pentru noi toți. Organizatorii concursului sunt siguri că acest format este o măsură necesară și în concordanță cu rigorile perioadei actuale, și experiența acumulată în organizarea de evenimente online va ajuta la diversificarea activităților noastre viitoare și va atrage un număr mai mare de public prin mijloace moderne, care au devenit o parte inalienabilă a lumii contemporane.

Felicităm toți studenții și copii implicați în concurs pentru rezultate remarcabile, originalitate și spirit creativ de care au dat dovadă prin lucrările realizate!

Organizatori:

1. Direcția Cultură a Primăriei Municipiului Chișinău
2. Muzeul de Istorie a orașului Chișinău
3. Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev” , Chișinău
4. Comitetul Național ICOM Moldova
5. Agenția pentru Dezvoltare Economică, Socială și Culturală ” Paragon ”(orașul Bender)
6. Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”, prin proiectul științific „Cultura promovării imaginii orașelor din Republica Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii”.

Parteneri :

• Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” – Facultatea Arte Platice și Design, Chișinău
• ГОУ ВПО «Бендерский Высший Художественный Колледж им. В.И. Постойкина»
• Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”, Chișinău
• Детская художественная школа им. А. Ф. Фойницкого, Тирасполь
• Муниципальное образовательное учреждение дополнительного образования “Рыбницкая ДХШ”
• Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” , Chișinău{:}

Înapoi la listă